Spelmissbruk är en form av missbruk som är på uppgång, inte minst beroende på alla spel som spelas online.

Man ser för sig att man ska vinna massor av pengar för en liten insats och förlorar allt, steg för steg. Spelföretagen har också en del mindre charmiga regelverk som att de kontaktar storspelare då de försöker göra uppehåll och lockar tillbaka dem med olika erbjudanden och bonusar. Detta har förbjudits i Sverige, precis som alltför snedvriden reklam för sina spel.

Ändå finns spelmissbruk som ett ytterligare problem man kan drabbas av.

Mer fakta om spelmissbruk i Sverige kan du se här och det är nog en god idé att inte börja spela ifall man vet med sig att man inte har råd eller karaktär för att sluta i tid. Som om någon hade råd, egentligen?

Det finns också en annan sorts spelmissbruk som inte talats så mycket om i Sverige ännu, det är dataspelsmissbruk.

Folkhälsomyndigheten har sett ett samband mellan spelmissbruk och dataspelsmissbruk. Det är ofta (men inte alltid) samma individer som drabbas av båda typerna av missbruk. Det kan handla om personer som mår dåligt psykiskt av olika orsaker och som fastnar i detta och mår sämre på grund av det.

Som behandling av spelmissbruk rekommenderar Socialstyrelsen KBT – alltså kognitiv beteendeterapi. Då handlar det om att kunna styra sina impulser till att spela. Men behandlingen med de 12 stegen jag nämnt ovan finns och fungerar att tillämpa även på detta missbruk, framför allt då man förlorar pengar på det, eftersom det gör mest ont.