Drogmissbruk sätter ofta sina spår i utseendet. Har du själv fastnat i ett missbruk så kanske du har upplevt hur det är att inte känna igen dig själv i spegeln. Huden kan tappa sin spänst och lyster, tänderna kan bli missfärgade eller lossna och kroppen tappar muskelmassa. Detta är dock reversibelt. Du kan få tillbaka ditt utseende igen med hjälp av modern teknik och ny forskning.

Brist på näringsämnen

Många droger höjer aktivitetsnivån i kroppen och gör dig pigg, glad och alert. Detta gör i sin tur att hungern minskar. Många går på en slags autopilot som kan pågå i flera dagar beroende på vilka och hur mycket droger som intas.

När kroppen inte får någon näring och energi via födan så måste den istället stjäla energi från kroppens vävnader. Musklerna bryts sakta ner för att få tillgång till aminosyror. Detta gör att du blir tunnare och får en sämre hållning. Huden behöver kollagen och hyaluronsyra för att hålla sig mjuk och smidig och utan dessa näringsämnen kan du lättare bli rynkig och få problem med utslag och torr hy.

Håravfall vanligt

Håret behöver också mycket näring för att växa och hålla en god kvalitet. Det är till exempel viktigt att få i sig protein och B-vitaminer. När du gått en längre tid med underskott av dessa ämnen så kan håret bli skört och gå av. Du kan märka att håret blir tunt, torrt och växer mycket långsammare än förut. Hårsäckarna går i vila i olika cykler och detta är helt normalt. Skillnaden vid missbruk är att de inte börjar producera hårstrån igen. Följden av detta blir en kalare hjässa. Håravfall kan ske fläckvis eller jämnt fördelat över skallen.

Om skadan är skedd och du har tappat en del av ditt hår så finns det hjälp att få. På https://nordichair.com/sv/ finns olika behandlingar för att återställa tjocklek och kvalité på håret. Hårtransplantationer och PRP-behandlingar blir allt vanligare och är effektiva och säkra metoder för att få ett tjockt och friskt hår igen.

Kost, träning och livsstil

När du återhämtat dig från ditt missbruk så gäller det att ta hand om din kropp extra mycket för att reparera och bygga upp den igen. Se till att äta en varierande kost med minst tre måltider per dag. Drick mycket vatten och ta eventuellt hjälp av en kostrådgivare för att se om du behöver ta extra tillskott av vitaminer och mineraler. Styrketräning behövs också för att få tillbaka muskelmassan. Sist men inte minst – hitta dina glädjeämnen i livet så att du ger dig själv en ren och frisk framtid.