I Sverige har vi en tradition av fest och partaj där alkohol ingår som en obligatorisk ingrediens. Därför är det väldigt lätt för oss människor att förknippa alkohol med fest och skoj, och på sikt att dricka för mycket av det. Många tycker också att det är väldigt gott med öl, vin och drinkar och trivs bra med ett liv där det ingår. Ja, många människor klarar av att dricka på helgen och kanske lite grann på vardagen också utan att för den skull hamna i ett beroende.

Det är en tradition som troligen kom hit redan då man jobbade stenhårt i hamnen eller i gruvan hela veckan och sedan kom man hem till familjen och skulle koppla av, och behövde något för att orka med att vara trevlig, glad och generös. Man hade varit utomhus och jobbat i kyla hela veckan och fick nu vara inne i två hela dagar (eller en från början då man jobbade lördagar) och det ville man fira. Oavsett det så har man i Sverige och några länder till ett rykte om sig att gärna dricka sig för full på helgen och sedan vara helt nykter hela veckan. Det finns andra länder som har en annan alkoholkultur som tycker detta beteende är märkligt.

I södra Europa har man traditionen att dricka vin till alla middagar men man dricker ett par glas och sedan är det bra. I alla fall sägs det så. Även här finns så klart problem med alkoholmissbruk.

Sverige visar också statistiskt sett att man går över till mindre sprit och mer öl och vin sedan några år tillbaka, från att ha druckit sprit i majoritet för drygt hundra år sedan. Vi går emot att ha mer liknande beteende som man har i sydeuropeiska länder, med provsmakningar av vin och mikrobryggerier av öl och liknande.

I Sverige börjar man i tidig ålder med att festa på helgerna och trots att det finns en åldersgräns för att köpa alkohol så gör många mellanstadiebarn sin alkoholdebut i den åldern. Det går alltid att få tag på alkohol om man har pengar.

Lagen har skärpts för langning ganska nyligen och systembolaget vägrar ibland att sälja till en person då misstanke om brott finns. Exempelvis om det kommer in en vuxen som stått utanför med något eller några yngre barn, och personalen inte tror det är den vuxnes eget barn.

Risken att fastna i ett missbruk är högre ju lägre ålder man har då man berusar sig för första gången. Man har sämre impulskontroll och konsekvenstänk ju yngre man är plus de rent fysiska faktorerna som är med i ekvationen. Hjärnan är känsligare ju yngre man är och den är inte färdigutvecklad förrän i tjugo femårsåldern.

Är du förälder och behöver argument för att diskutera med din tonåring kan du läsa här och få input från systembolaget.